merkminded.nl

Alles over merken en de gedachte hierachter!

Algemeen

Dit is waarom je anno 2020 meer betaalt voor energie dan drie jaar geleden

Misschien is het je de afgelopen maanden al opgevallen: het contract voor je zakelijke energie is duurder geworden dan een aantal jaren geleden. Net als andere zaken in het leven zijn de kosten voor energie hoger gaan liggen in de afgelopen jaren. Hoewel er niet altijd een duidelijke reden is voor het verhogen van prijzen is het bij (zakelijke) energie wel duidelijk waarom we er meer voor moeten betalen. Kijken we bijvoorbeeld naar 2016 dan zien we dat de energieprijzen erg laag waren. Wanneer je toentertijd een energiecontract hebt afgesloten en in 2020 toe bent aan een nieuw contract dan zullen de prijzen even schrikken zijn. Hieronder lees je meer over de verhoging van de energieprijzen.

Waardoor zijn de energieprijzen gestegen?

Kijken we naar de actuele energieprijzen dan zien we een duidelijke stijging ten opzichte van drie of vier jaar geleden. Er is een aantal oorzaken aan te wijzen waarom de prijzen nu anders liggen. Zo moeten, vooral, bedrijven bijvoorbeeld meer betalen voor het verbruik van gas. Dit doet de Nederlandse overheid om gasverbruik zoveel mogelijk terug te dringen. Gas is zoals je misschien wel weet schadelijk voor het milieu. Door de tarieven te verhogen hoopt de overheid dat steeds meer mensen en bedrijven over zullen stappen naar elektrische aansluitingen (stroom) in plaats van gas. Ook hebben de kosten voor de CO2-emissierechten met de verhoging van de energieprijzen te maken: deze kosten maken producenten van energie voor hun CO2-uitstoot. Zij verhalen deze kosten bij de verbruiker, dus bij jou. Daarnaast hebben wereldwijde ontwikkelingen zoals de economische groei in China en de actuele olieprijs ook te maken met het duurder worden van de energieprijzen.

Hogere overheidsheffingen in 2020

Het is niet alleen de energieprijs die gestegen is in de afgelopen jaren. Hoewel de energietarieven in 2016 historisch laag lagen, is er nog een oorzaak aan te wijzen waarom je nu meer betaalt voor je energierekening dan enkele jaren geleden. Tegenwoordig moet je meer geld neerleggen om de overheidsheffingen te betalen. Dit heeft wederom te maken met het terugdringen van gasverbruik: ieder jaar worden de tarieven voor Opslag Duurzame Energie (ODE) en energiebelasting vastgesteld en bekendgemaakt op Prinsjesdag. Om een volledige transitie naar duurzame energie te kunnen bekostigen, moeten met name grotere bedrijven in Nederland meer betalen aan overheidsheffingen. Hiermee wil de overheid zowel consumenten als bedrijven stimuleren om uiteindelijk over te stappen op stroom in plaats van op gas.

Wat moet je doen om minder te betalen voor je energie?

De overheidsheffingen en energieprijzen liggen vast – daar kun je als energieverbruiker helaas niet veel aan doen. Je kunt echter wel op zoek gaan naar de beste energiedeal om op die manier minder geld kwijt te zijn aan je maandelijkse energierekening. Wat in ieder geval niet aan te raden is, is om helemaal niets te doen. Blijven hangen bij een energieleverancier betekent dat je altijd te veel betaalt voor je energiecontract: er is sowieso ergens anders een betere deal te vinden. Ga daarom aan de slag met een online energievergelijker. Op Minder.nl vind je een zakelijke energievergelijker waarmee je binnen no time weet welke deal het beste bij jouw energieverbruik past. Met slechts één klik op de muisknop zoekt het systeem naar passende aanbiedingen waar jij uiteindelijk uit kunt kiezen. Dat is ontzettend eenvoudig en kan je op jaarbasis ook nog eens honderden euro’s schelen.

 

Geef een reactie

Thema door Anders Norén