merkminded.nl

Alles over merken en de gedachte hierachter!

Algemeen

Het nieuwe rijden

Waarschijnlijk heb je leren rijden met een diesel of met een benzine auto. Maar tegenwoordig zie je het aandeel diesel en benzine auto’s steeds meer afnemen en elektrische auto’s zijn steeds prominenter aanwezig. Het is niet voor niets dat bedrijven die elektrische auto’s produceren ook steeds groter en belangrijker worden en de laadpalen gelukkig als paddenstoelen uit de grond vliegen. Maar het rijden is zo een elektrische auto werkt toch nét even iets anders dan de gewone benzine of diesel auto die je gewend bent. Daarom help ik je op weg met een aantal tips.

Automaat

Er bestaan wel diesel en benzine automaten, maar het is zeker niet de standaard. Voor veel mensen hoort het schakelen nou eenmaal bij de ‘echte’ rijervaring. Toch zul je moeten gaan wennen aan het rijden in een automaat: een elektrische auto heeft geen versnellingen omdat de snelheid niet uitmaakt voor de elektromotor. Ben je het niet gewend, zal het even gek voelen. Zo schiet je met een elektrische auto meteen weg zodra je het gaspedaal indrukt, maar dit is alleen maar leuk voor de rijliefhebbers onder ons. Ook het remmen kan iets anders gaan dan je gewend bent. Zo kan je in een elektrische auto vaak met alleen je gaspedaal remmen. Je rempedaal heb je dus bijna nooit nodig. Dit wordt ook wel regeneratief remmen genoemd.

Opladen

Een elektrische auto werkt net als je telefoon: hij doet het alleen als hij opgeladen is. Daarom is het ook belangrijk om hem regelmatig op te laden. Er bestaan veel openbare laadpalen. Ben je in een onbekende buurt, kan je deze op het internet vinden. Voor het gebruik van deze laadpalen heb je een laadpas nodig. Deze heb je in de vorm van een sleutelhangen of als pasjes formaat. Bij de meeste energiebedrijven kan je zo een laadpas aanvragen en vaak is dat gratis. Wil je naar het buitenland met je elektrische auto? Check dan wel even of je Nederlandse laadpas ook in het buitenland werkt. Anders wordt het een vervelend ritje. Over het algemeen kost 1kWh €0,35 bij een openbare laadpaal. Heb je thuis een laadpaal of ga je naar een laadpaal van je eigen provider, kan dit vaak nog goedkoper. Dit bedrag zal uitkomen tussen de €0,20 en €0,25 voor één kWh. Dit is bijna 3 keer goedkoper dan rijden met benzine!

Kopen of leasen?

Overtuigd? Dan nu de keus aan jou: wil je een elektrische auto leasen of zelf kopen? Misschien heb je nog nooit over leasen nagedacht maar het heeft zeker een aantal voordelen. Zo kom je niet voor onverwachte kosten te staan, alles zit bij de leaseprijs inbegrepen, en je hoeft ook niet in één keer een enorm bedrag op te hoesten.

Geef een reactie

Thema door Anders Norén