merkminded.nl

Alles over merken en de gedachte hierachter!

Algemeen

Unimog voor dummies

Een unimog. Voor veel lezers van deze blog waarschijnlijk een onbekend begrip. Maar zodra je weet wat een unimog eigenlijk is, zal het je vast eens opvallen dat er ergens een unimog staat of gebruikt wordt. Zodat je in dat geval weet wat er voor je staat, zal ik je in deze blog van alles leren over de unimog.

Oorsprong

Ten eerste, wat is het en waar komt de unimog vandaan? De unimog is een kleine vrachtwagen. Hij is in Duitsland kort na de Tweede Wereldoorlog ontworpen: het eerste prototype was eind 1946 klaar. De naam is dan ook afgeleid uit het Duits. Unimog is namelijk de Duitse afkorting van UNIversal Motor Gerät, wat in het Nederlands heel simpel universele motor machine betekent. De unimog was zowel ontworpen om gewoon als vervoersmiddel te dienen als om als landbouwvoertuig gebruikt te worden. De unimog kan in de landbouw gebruikt worden en kan ook andere werktuigen aandrijven en/of transporteren. Het voordeel van de unimog is dat hij over een heel erg oneffen terrein kan rijden. Dit komt door de flexibele frame en een erg hoge bodemvrijheid. Voor de leken onder ons: met bodemvrijheid wordt de ruimte tussen de bodem en  het laagste punt van een voortuig bedoelt. Als deze afstand klein is, kan je je voorstellen dat een voertuig makkelijk vast komt te zitten in een ruw terrein terwijl een voertuig met een grote bodemvrijheid makkelijk over uitstekingen in het terrein heen rijdt. In eerste instantie was de unimog geproduceerd door Boehringer, maar na een aantal jaar werd de productie overgenomen door Mercedes-Benz. Mercedes-Benz had namelijk meer ervaring met het produceren op grote schaal en daarnaast een beter uitgewerkt netwerk, zowel binnen als buiten Duitsland. Unimogs worden tegenworig door meerdere bedrijven geproduceerd en ook voor meerdere doeleinden gebruikt. Zo gebruiken bijvoorbeeld de brandweer, het leger en de Explosieven Opruimingscommando Koninklijke Landmacht een unimog.

Een eigen unimog

Zelf ook een unimog kopen? Dan zijn er een aantal punten waar je op moet letten. Zo zijn er veel verschillende modellen en merken beschikbaar. Ook gaan unimogs lang mee, en dus zijn er een heleboel erg oude unimogs tweedehands aan te schaffen. Check dus goed de kwaliteit van de unimog die je wil kopen. Nog niet in de mogelijkheid om een echte unimog aan te schaffen? Wees niet getreurd, ook aan jou is gedacht. LEGO heeft namelijk is 2011 ook een unimog uitgebracht, dus ook jij kan je eigen unimog hebben!

Geef een reactie

Thema door Anders Norén